Start » Binnenland » Justitie » Werkstraf voor internetoplichters

Werkstraf voor internetoplichters

Een 39-jarige man en een 41-jarige vrouw uit Amersfoort en Emmeloord moeten ruim 3600 euro terug betalen. Dat is het bedrag dat ze verdienden met de oplichting van 28 mensen via verkoopwebsites van tweedehands goederen. Zo oordeelde de politierechter in Midden-Nederland vandaag conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Ruim 600 euro gaat naar slachtoffers die een vordering bij de officier van justitie hebben ingediend. Het overige geld gaat naar de staat. Het stel krijgt daarnaast een taakstraf van 180 uur. Als ze binnen een periode van twee jaar nogmaals de fout in gaan dan wacht hen ook drie maanden gevangenisstraf.

De man en de vrouw boden onder valse namen niet bestaande goederen zoals kookboeken en horloges aan via marktplaats.nl en tweedehands.nl. Na betaling hoorden de kopers vervolgens niets meer van het tweetal. Gedupeerde kopers namen contact op met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, waarna onderzoek leidde tot de ontmaskering van de oplichters. Hoewel het om relatief kleine bedragen gaat, hecht het Openbaar Ministerie aan vervolging van dit soort oplichting die het vertrouwen van consumenten ondermijnt.