Start » Buitenland » Syrië en Rusland bombarderen vrachtwagens met hulpgoederen

Syrië en Rusland bombarderen vrachtwagens met hulpgoederen

BEIROET(DPA) – Bij “intensieve luchtaanvallen” in de provincie Aleppo zijn maandagavond, enkele uren na de afkondiging van het einde van het bestand door het Syrische regime, minstens 32 burgers gedood. Dat meldt het vanuit Londen opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) in een persbericht. Bij de raids werden ook achttien vrachtwagens met humanitaire hulp bestookt, melden de Verenigde Naties.

Bij de raids kwamen in de stad Aleppo zes burgers om, onder wie een kind. Vier mensen stierven in het oosten van de provincie, 22 anderen in het westen. Onder hen bevinden zich twaalf vrijwilligers van het Rode Kruis en vrachtwagenchauffeurs van het getroffen hulpkonvooi, aldus het SOHR, dat ook melding maakt van tientallen gewonden bij de aanvallen die het toeschrijft aan het Syrische regime of zijn Russische bondgenoot.

De Verenigde Naties verklaarden dat minstens 18 van de 31 vrachtwagens van het hulpkonvooi van de VN en het Rode Kruis getroffen werden door de luchtaanvallen, terwijl het SOHR sprak van 21 vrachtwagens. Het konvooi moest noodhulp leveren aan 78.000 mensen in Orum al-Kubra, aldus VN-woordvoerder Stéphane Dujarric. “Verschillende bronnen hebben bevestigd dat het dorp deze avond gebombardeerd werd”, aldus Dujarric, die nog geen slachtofferbalans kon geven. Het is nog niet duidelijk of het bombardement plaatsvond tijdens of na het uitladen van de hulpgoederen. Daarnaast werd een opslagplaats van het Rode Kruis in Big Orem geraakt.

Het hoofd van de humanitaire operaties van de VN, Stephen O’Brien, heeft zijn “grote bezorgdheid” uitgedrukt na de aanvallen. Hij riep “alle partijen in het conflict opnieuw op om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om de deelnemers aan humanitaire operaties, de burgers en de burgerinfrastrctuur te beschermen, zoals de internationale humanitaire wetten dat opdragen”.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault hebben de aanvallen al met klem veroordeeld. Kerry herinnerde aan het “principe dat onpartijdige humanitaire medewerkers een vrije toegang moeten krijgen tot burgers die vastzitten in conflictzones”.