Start » Buitenland » Ban Ki-Moon: ‘het zijn de VN-lidstaten die de oorlog draaiende houden in Syrië’

Ban Ki-Moon: ‘het zijn de VN-lidstaten die de oorlog draaiende houden in Syrië’

NEW YORK(DPA) – De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, heeft verscheidene VN-lidstaten bekritiseerd voor het financieren van de bloedige burgeroorlog in Syrië met meer dan 300.000 doden. “Machtige beschermheren die de oorlogsmachine voeden, hebben ook bloed aan hun handen”, zei Ban dinsdag bij de aanvang van het algemeen debat van de VN in New York.

In de Algemene Vergadering van de VN zijn afgevaardigden van regeringen aanwezig die gruweldaden tegen het Syrische volk genegeerd, mogelijk gemaakt, gefinancierd hebben of zelfs gepland en uitgevoerd, aldus Ban. Voor het nu meer dan vijf jaar durende conflict bestaat er volgens hem geen militaire oplossing.

De aanval op vrachtwagens van een hulpkonvooi in Syrië noemde Ban “weerzinwekkend”. Bij de aanval op het Noord-Syrische dorp Urum al-Sughra werden maandagavond meer dan twintig burgers gedood bij het uitladen van hulpgoederen, volgens het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. “De hulpverleners die ginds levensreddende goederen leverden, waren helden. Zij die bombardeerden, waren lafaards.” Na de aanval hebben de VN alle transporten van hulpgoederen stopgezet in het door burgeroorlog verscheurde land.

Het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen bestempelde de 72-jarige Zuid-Koreaan als “waanzin”. De kans op een tweestatenoplossing wordt kleiner. Daarnaast brengen de atoomtesten van Noord-Korea de internationale veiligheid in gevaar, terwijl het conflict in Oekraïne tot spanningen in Europa leidt. “Toch ben ik er na tien jaar in ambt meer dan ooit van overtuigd dat we de macht hebben een einde te maken aan oorlog, armoede en vervolging”, verklaarde Ban.