Start » Buitenland » Frau Merkel slaat rechtsaf

Frau Merkel slaat rechtsaf

BERLIJN(DPA) – Frau Merkel is diep teleurgesteld over de uitslag van de deelstaatverkiezingen in Berlijn. Haar partij, het CDU, werd genadeloos afgerekend op haar vluchtelingenbeleid waardoor er nu ruim 1 miljoen vluchtelingen binnen Duitsland zijn opgevangen. 

Merkel zelf zegt nog steeds achter de beslissing te staan om de grenzen wagenwijd open te zetten voor deze groep vluchtelingen en neemt daarom ook als partijleider en bondskanselier de verantwoording opzich.

Wel wil ze de asielwet gaan aanscherpen wat voor het eerst is sinds deze wet is aangenomen. Merkel zegt tegen persbureau DPA: ,, We waren niet goed voorbereid op zo’n grote toestroom. Als ik zou kunnen zou ik de tijd terugdraaien, zodat ik me beter had kunnen voorbereiden.” Ze wil vluchtelingen blijven helpen, maar de organisatie moet beter. Het is voor haar geen optie om de grenzen te sluiten. “Die koers kan ik en kan de CDU niet varen.”

Grote winnaar werd het rechts-populistische Alternatieve für Deutschland, deze partij wil de grenzen sluiten en een zeer scherp asielbeleid. Merkel zelf geeft vooral de angst voor de toekomst, en de vergrijzing de schuld.