Start » Buitenland » Palestijnen blijven vredesconferentie steunen

Palestijnen blijven vredesconferentie steunen

PORLAMAR(AFP) – De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zich zaterdag nogmaals voorstander verklaard van het Franse initiatief voor een internationale vredesconferentie over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat zei hij op een top in Venezuela, maar hij benadrukte ook dat dan een duidelijk tijdschema vereist is.

“We blijven samenwerken met Frankrijk, de Arabische, de Europese en de internationale partijen, waaronder de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, om de internationale vredesconferentie te doen slagen en om nieuwe onderhandelingsmechanismen op te richten met Israël”, zo zei Abbas aan de aanwezige staatshoofden en delegaties.

In juni kwamen in Parijs een dertigtal vertegenwoordigers bijeen van de Arabische en westerse landen en van de Verenigde Naties en de Europese Unie. De bedoeling van het overleg was om een nieuw vredesproces op gang te brengen, en de Israëliërs en de Palestijnen tegen het eind van het jaar weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De Palestijnse leider benadrukte zaterdag dat dan een “duidelijk tijdschema” nodig is en een internationaal kader. Mahmoud Abbas zei ook dat de “Israëlische koppigheid” de reden is dat de pogingen van de internationale gemeenschap falen.

“Het is noodzakelijk dat de Israëlische kolonisten zich terugtrekken uit onze bezette gebieden en dat Jeruzalem de hoofdstad wordt van een Palestijnse staat. Ze moeten stoppen met het controleren van ons grondgebied, met het blokkeren van onze economie, met het schenden van internationale verdragen en met het blokkeren van de Westelijke Jordaanoever”, zo stelde Abbas.

Sinds het begin van de jaren negentig waren er al talloze pogingen om tot een vredesakkoord voor het Midden-Oosten te komen. De laatste belangrijke poging liep in april 2014 uit op alweer een nieuwe mislukking.