Start » Buitenland » Maduro legt Venezuela nog steviger zijn wil op,referendum gaat niet door.

Maduro legt Venezuela nog steviger zijn wil op,referendum gaat niet door.

CARACAS – De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de economische noodtoestand in zijn land met twee maanden verlengd. Dat hebben lokale media gisteren gemeld. Het is de vierde keer dat hij het decreet opstelt, dat de rechten van de politieke oppositie inperkt en veiligheidsgroepen speciale bevoegdheden geeft om de voedsellevering over het hele land te verzekeren. Al maanden heeft Venezuela te kampen met tekorten aan medicatie, sanitaire producten en brood.

De regering van Maduro ligt momenteel overhoop met de voedselproducenten. Ze verwijt hen een economische oorlog tegen haar te voeren en opzettelijk de productie te vertragen. Venezuela heeft de hoogste inflatie ter wereld, in 2015 bedroeg die volgens de Wereldbank 121,7 procent.

De oppositie, die bestaat uit partijen van verschillende strekkingen, wil dit jaar een referendum organiseren om Maduro af te zetten. Vicepresident Aristobulo Isturiz liet gisteren echter weten dat het referendum niet kan doorgaan in 2016, omdat daar geen tijd voor is.