Start » Politiek » Oppositie Zaandam wil dat burgemeester vertrekt

Oppositie Zaandam wil dat burgemeester vertrekt

ZAANDAM – Oppositiepartijen in Zaanstad dienen een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Geke Faber. Volgens de oppositie heeft zij ernstig gefaald in de crisis rond de treitervloggers.

Te weinig gedaan
Burgemeester Faber heeft volgens de Zaanse oppositiepartijen POV (Partij voor Ouderen en Veiligheid) en Democratisch Zaanstad veel te weinig gedaan in de lang slepende gezagscrisis in de probleemwijk Poelenburg. Volgens Harrie van der Laan van POV komt het ingrijpen van Faber veel te laat. “Pas nadat er landelijk ophef ontstond, besloot Faber iets te doen,” meldt NH.

Vlam in de pan
In Zaandam sloeg de afgelopen weken de vlam in de pan. Turks-Nederlandse jongeren uit de probleemwijk Poelenburg rond de ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun zorgden voor veel onrust in de gemeente. Gemeenteraadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad werd bedreigd. Er zijn inmiddels twaalf arrestaties verricht. Daarnaast kreeg een aantal jongeren een gebiedsverbod.

Bewoners ontevreden
Bewoners zijn ontevreden over de aanpak van overlast in Poelenburg en reageren teleurgesteld na een informatiebijeenkomst van gemeente en politie. Ze hadden meer actie van de overheid verwacht om de overlast tegen te gaan. Bewoners werd gevraagd zelf met oplossingen te komen.

Vertrek aangekondigd
Geke Faber was van plan om per 1 oktober na 9 jaar met haar werkzaamheden als burgemeester te stoppen. Deze motie van wantrouwen zorgt mogelijk voor een sneller vertrek.

Brandstichting

Volgens een woordvoerder van de politie zou een buurtbewoner gezien hebben dat iemand brand probeerde te stichten bij de Vomar in Poelenburg. Er waren vuilniszakken met huisvuil bij elkaar gezet tegen de gevel van het gebouw, maar er waren geen sporen van vuur te zien.