Start » Binnenland » Amsterdam gaat vaarsnelheid in de grachten drastisch verlagen

Amsterdam gaat vaarsnelheid in de grachten drastisch verlagen

AMSTERDAM – Vanaf 1 januari 2017 wordt de maximale vaarsnelheid in de grachten verlaagd van 7,5 kilometer per uur naar 6 km/u. De nieuwe regel geldt zowel voor plezier- als passagiersvaart. De nieuwe maximumsnelheid wordt ingevoerd om overlast op het water te verminderen en ook om de doorvaart in de toekomst vlot te laten verlopen.

Een verlaging van de maximumsnelheid met 1,5 km per uur lijkt weinig, maar op het water is dat veel. Die verlaging zorgt voor minder lawaai en luchtvervuiling. Ook wordt het steeds drukker op het water, en die drukte gaat naar verwachting alleen maar toenemen. De snelheidsverlaging zal eraan bijdragen dat de grachten bevaarbaar blijven en dat er niet vaker opstoppingen op het water komen dan er nu soms zijn, op drukke zomerse dagen. Op deze manier kan iedereen van het water gebruik blijven maken op een plezierige manier.