Start » Binnenland » Justitie » 15 jaar cel wegens jarenlange misbruik dochters

15 jaar cel wegens jarenlange misbruik dochters

ROTTERDAM – Het OM is zeer tevreden met de forse veroordeling in hoger beroep vandaag van een 62-jarige man uit Rotterdam wegens langdurig seksueel misbruik van zijn eigen dochter, een stiefdochter en een pleegdochter. Ook heeft hij deze vrouwen op een manipulerende manier in de prostitutie gebracht. De opbrengsten van dit werk waren voor hem en zijn echtgenote. Het hof legde vijftien jaar cel op, negen jaar meer dan de rechtbank oplegde. Het hof volgt met deze veroordeling de visie van het OM. De advocaat-generaal had wel een iets hogere straf geëist: vijftien en een half jaar cel.

De drie vrouwen stapten op verschillende momenten afzonderlijk van elkaar naar de politie om een jarenlang stilzwijgen te doorbreken. Eerder waren er al signalen vanuit verschillende seksclubs dat de vrouwen er niet vrijwillig zouden werken maar dat werd op die momenten weersproken door de vrouwen. Na intakegesprekken met de drie dochters gevolgd door aangiften van jarenlang seksueel misbruik tot hun achttiende jaar en soms ook daarna en het aanzetten tot uitbuiting in de prostitutie, werd in 2011 een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verdachte. De verdachte werd in januari 2012 op Schiphol aangehouden.

De rechtbank sprak vrij van het seksueel misbruik en veroordeelde alleen wegens mensenhandel in de zin van seksuele uitbuiting. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in.

Op de zitting op 1 september jl. heeft de advocaat-generaal betoogd dat uit het onderzoek naar voren komt dat sprake is geweest van het isoleren van de drie vrouwen van de buitenwereld en een indoctrinerende opvoeding die erop was gericht om de drie jonge vrouwen direct op hun achttiende verjaardag als prostituee te laten werken. Daarmee, zo stelde de advocaat-generaal, kan buiten elke redelijke twijfel zonder meer worden aangenomen dat het seksueel misbruik in de jaren daarvoor een onderdeel van deze strategie geweest om hen klaar te stomen voor de prostitutie. Bovendien leek het misbruik daarnaast ook te dienen om de lusten en driften van verdachte te bevredigen. Dit blijkt uit het feit dat hij hen ook na hun achttiende bleef misbruiken. Het gerechtshof volgt de zienswijze van het OM en komt ook tot een bewezenverklaring en veroordeling voor het langdurig seksueel misbruik.

Ook is het OM zeer tevreden met de toekenning van de schadevergoeding van in totaal € 465.000.