Start » Politiek » Roemer: Stop onderhandelingen met Turkije over toetreding EU

Roemer: Stop onderhandelingen met Turkije over toetreding EU

DEN HAAG – De onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU moeten gestopt worden. Dat zei SP-leider Emile Roemer dinsdag in het Kamerdebat over de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije. `De rechtsstaat en persvrijheid staan zwaar onder druk in Turkije. Zo’n 100.000 mensen zijn ontslagen of op non-actief gesteld. Tienduizenden zijn gearresteerd. De persvrijheid is om zeep geholpen. Afgelopen weekend zijn bovendien tientallen gekozen burgemeesters zonder pardon ontslagen. Een land waar de vrijheid zo onder druk staat kan geen lid worden van de Europese Unie. De onderhandelingen moeten dan ook gestopt worden.’

Roemer wijst erop dat de financiele steun die Turkije krijgt in de onderhandelingen ook aan banden gelegd moet worden. `Turkije krijgt als kandidaat-lidstaat uitgebreide financiele steun. Meer dan vier miljard euro tot 2020. Als de onderhandelingen gestopt worden, stopt ook deze ondersteuning.’

In het debat dringt de SP ook aan op actie tegen de lange arm van Erdogan in Nederland. Roemer: `Het is bekend dat Erdogan en de zijnen meeregeren in Nederland en elders in Europa. Van het pleegjongetje Yunus dat van Turkije niet geplaatst mocht worden bij een lesbisch stel, tot de kliklijn van het Turks consulaat, de arrestatie van Umar en nu weer de lijsten met vermeende staatsvijanden en terroristen. De premier pakt Ankara niet aan. Ankara pakt ons wel aan. Hoeveel bewijs moet er nog komen voordat dit kabinet in actie komt?’