Start » Buitenland » Obama gebruikt zijn vetorecht om wetsvoorstel 9/11 tegen te houden

Obama gebruikt zijn vetorecht om wetsvoorstel 9/11 tegen te houden

WASHINGTON(FOX) – Het Witte Huis heeft bevestigd dat president Barack Obama zijn veto zal stellen tegen een in het Congres gestemde wet die het burgers mogelijk maakt derde landen, in het bijzonder Saoedi-Arabië, aan te klagen in verband met de aanslagen van 09/11. Dit heeft de conservatieve zender Fox News in de nacht van dinsdag op woensdag (plaatselijke tijd) gemeld.

Nadat eerder op het jaar de Senaat had ingestemd met het wetsontwerp, deed het Huis van Afgevaardigden dat vrijdag. De tekst laat slachtoffers en families van slachtoffers toe elementen van het bewind in Riyad aan te klagen voor een veronderstelde rol in de aanslagen.

Het Witte Huis is altijd tegen de wet gekant geweest omwille van de goede relaties tussen beide landen en omdat het vreest dat andere landen van de weeromstuit hetzelfde kunnen doen met de VS.  Ook Saoedi-Arabië heeft zich steeds verzet.

Volgens woordvoerder Eric Schultz van het Witte Huis heeft Obama de tekst ontvangen en is hij van plan zijn veto te stellen. Wat tot een krachtmeting met het Congres kan leiden.
Zowel in het Huis als de Senaat is dan een twee derde meerderheid nodig om een presidentieel veto teniet te doen.