Start » Politiek » Kamer wil invloed Turkije binnen Nederland terugdringen

Kamer wil invloed Turkije binnen Nederland terugdringen

DEN HAAG – Voorkom dat de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap verder oplopen. De Kamer wil de invloed van de Turkse regering op deze mensen terugdringen.

Kozu staat alleen in de Tweede Kamer

Alle sprekers behalve Kuzu (GrKÖ) zijn bezorgd over de invloed vanuit Turkije op Turkse Nederlanders. Intimidatie en bedreiging in de Turks-Nederlandse gemeenschap is onaanvaardbaar, zo verwoordt Segers (ChristenUnie) het. Van der Staaij (SGP) vreest dat veel Turkse Nederlanders last hebben van een loyaliteitsconflict. Klaver (GroenLinks) wijst op de bedenkelijke rol van Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken. Organisaties voor Turkse Nederlanders die zich niet fundamenteel binden aan de rechtsstaat, worden daar door minister Asscher (Integratie) expliciet op aangesproken. Iedere vorm van intimidatie noemt hij “volstrekt ongewenst”. Blijf niet praten met organisaties die met de rug naar de Nederlandse samenleving staan, adviseert Roemer (SP).

Pechthold(D66): Blijf af van onze vrijheden

Onze stevige rechtsstaat is geen cafetariamodel waar je naar believen in kunt shoppen, vindt Pechtold (D66). De vrijheden in Nederland gelden voor iedereen, zegt Zijlstra (VVD), net als de wetten en regels. En daar hoort bij dat relschoppers worden opgepakt, voegt Wilders (PVV) toe. Dat is waar, zegt Buma (CDA), maar dat Rutte eerder “pleur op” zei in reactie op Turkse demonstranten die een tv-ploeg hinderden, noemt hij een premier onwaardig. Wilders vindt het juist een holle frase, want “er gebeurt vervolgens niks”.

Turkije blijft een gesprekspartner

Koenders uit in zijn contacten met Turkije “zorg én kritiek”. Segers meent dat het land door “de morele ondergrens” is gezakt. Maar mensenrechtenorganisaties hebben er volgens de minister niets aan als hij de ambassadeur naar huis haalt, zoals Bontes (GrBvK) voorstelt. Ook meent hij dat vluchtelingen er niets aan hebben als hij de vluchtelingendeal zou opblazen. Hij vindt het belangrijk dat de Raad van Europa toezicht in het land kan blijven uitoefenen. En dat kan alleen door met de Turkse regering in gesprek te blijven, zegt de minister.