Start » Wetenschap » GAIA satelliet brengt miljard sterren in kaart

GAIA satelliet brengt miljard sterren in kaart

PARIJS(BELGA) – De Europese satelliet Gaia heeft al meer dan een miljard sterren met grote precisie in kaart gebracht, een prestatie zonder voorgaande in de sterrenkunde. Dit heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA woensdag, 1.000 dagen na de lancering, bekendgemaakt.

Tijdens zijn streven om de meest gedetailleerde driedimensionale kaart van onze Melkweg te maken, heeft Gaia al de exacte positie en helderheid van 1.142 miljoen sterren bepaald. Daarbovenop kwamen de afstanden en de bewegingen van meer dan twee miljoen sterren.

De 740 miljoen euro kostende satelliet bevindt zich op een positie van ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de Aarde. Er waren ook zowat twintig private bijdragen aan de satelliet, onder andere van het Luikse bedrijf Amos, Thales Alenia Space Belgium en Spacebel.