Start » Binnenland » Confronterende actie: een kind laat je niet verdrinken

Confronterende actie: een kind laat je niet verdrinken

AMSTERDAM – Met een confronterende actie op verschillende plekken in Amsterdam heeft Save the Children vandaag aandacht gevraagd voor kinderen die verdrinken op de Middellandse Zee. Kinderarmpjes die boven het water uitstaken hielden borden vast met teksten als Help, Red Mij en Een Kind Laat Je Niet Verdrinken. De boodschap: ‘Als je een kind ziet verdrinken in Nederland, spring je meteen in het water om het te redden. Help Save the Children om dat ook te doen op de Middellandse Zee.’

Sinds vorige week vaart Save the Children met reddingsschip Vos Hestia op de Middellandse Zee, om mensen te redden die de oversteek wagen vanuit Noord-Afrika. Dat bleek meteen al hard nodig: zaterdag hielp Save the Children bij een grote reddingsactie en bracht ruim 300 mensen in veiligheid. Onder hen waren vijftig alleenreizende kinderen. Om zo veel mogelijk kinderen te redden, roept Save the Children de hulp in van het Nederlands publiek en vraagt mensen te doneren op het rekeningnummer onder vermelding van Schip.

Save the Children zet zich al Jaren in voor de rechten en het welzijn van kinderen. Wat in 1919 begon als het allereerste handvest voor de rechten van het kind, manifesteert zich nu in onder meer de enorme reddingsoperatie op de Middellandse Zee tussen de kusten van Noord-Afrika en Italië.

Want voor Save the Children is het simpel: een kind laat je niet verdrinken, of het nou in het Vondelpark is of op de Middellandse zee. Onder de ruim honderdduizend migranten die dit jaar per boot in Europa aankwamen, bevonden zich duizenden kinderen. Vaak reisden ze zonder familie, voedsel of drinkwater. De kans dat de boot omslaat en ze verdrinken is groot. Levensgroot.

De actie in onder meer het Vondelpark is een ruwe ontwaking. Een verdrinkend kind is iets dat we niet willen zien, nooit willen meemaken. Toch gebeurt het dagelijks, op nog geen drie uur vliegen afstand.

Save the Children wil de logica van de reddingsoperatie overbrengen op het Nederlandse publiek en een beroep doen op de natuurlijke impuls om een kind uit het water te redden als het dreigt te verdrinken. Nu hoeft niet iedereen de zee in te springen, die taak neemt de organisatie op zich. Save the Children stuurt het reddingsschip met speciale teams, mensen in Nederland doneren zodat de operatie kan blijven draaien. Net zolang totdat er geen kinderen meer verdrinken.

SMS ‘Schip’ naar 4333 en doneer eenmalig Euro 3,- of doneer via IBAN: NL74ABNA0707070252. Laat een kind niet verdrinken.