Start » Binnenland » Mannen van 28 maken zich het meest schuldig aan geweld in het openbaar vervoer

Mannen van 28 maken zich het meest schuldig aan geweld in het openbaar vervoer

DEN HAAG – Vorig jaar raakte een conductrice zwaargewond op het perron van Hoofddorp. Voor het Rijk, NS en vakbonden was dit aanleiding om extra maatregelen te nemen om fysiek en verbaal geweld tegen NS personeel tegen te gaan.

Maatregelen
Een van de maatregelen is het inzetten van twee conducteurs op treinen waar regelmatig incidenten voorkomen. NS is inmiddels extra medewerkers aan het opleiden. Een andere maatregel is het versneld sluiten van de ov-chipkaartpoortjes op stations. Hierdoor is het aantal zwartrijders gedaald. Ook zijn er gebiedsagenten aangesteld, die ingezet worden bij grote stations. Andere maatregelen zijn onder meer: extra cameratoezicht op stations en in treinen, een stationsverbod voor structurele overlastgevers en hulpverlening en opvang voor verwarde personen.

Daders
De meeste daders (91%) zijn mannen van rond de 28 jaar. In 70% van de gevallen gaat het om personen zonder vervoersbewijs. (Gewelds)incidenten ontstaan soms ook als iemand wordt aangesproken op overlastgevend gedrag. In twee derde van de gevallen blijft het bij verbaal geweld. Opvallend is dat een groot deel van de geweldplegers een problematische achtergrond heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van schulden, drugs of psychische problemen. Dit blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft laten doen op verzoek van de Tweede Kamer.