Start » Politiek » Ze gaan weer aan het werk, de Europarlementariërs in Brussel

Ze gaan weer aan het werk, de Europarlementariërs in Brussel

BRUSSEL(BELGA) – Ook voor het Europees Parlement zit de zomervakantie er definitief op. De Europarlementsleden hebben maandag in Straatsburg hun eerste plenaire zitting na het reces op gang getrokken. Blikvangers: de State of the Union van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en een eerste parlementair debat over Apple en Ierland.

De sessie gaat maandagavond van start met de hoorzitting van de nieuwe Britse kandidaat-eurocommissaris Julian King in de bevoegde commissie. King, die de na het Brexit-referendum opgestapte Jonathan Hill moet vervangen, zou de portefeuille van ‘de veiligheidsunie’ krijgen. Brengt hij het er goed vanaf, dan stemmen de Europarlementsleden donderdag over zijn kandidatuur. Eurocommissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkowska wordt maandagavond dan weer gehoord in de onderzoekscommissie naar de uitstootnormen in de autosector.

Dinsdag wordt het eerste tussentijdse rapport van de onderzoekscommissie besproken in de plenaire vergadering, maar het is vooral op woensdag dat de schijnwerpers op het halfrond zullen gericht worden. Juncker zal er zijn licht laten schijnen over de zorgwekkende State of the European Union. In de namiddag gaat eurocommissaris Margrethe Vestager met de parlementsleden in debat over haar beslissing om de Ierse overheid te dwingen om 13 miljard euro aan onbetaalde belastingen te vorderen bij de Amerikaanse telecomgigant Apple.

Ook woensdag zal er gedebatteerd worden over de nood aan een Europees “herindustrialiseringsbeleid” in de nasleep van de aangekondigde sluiting van Caterpillar in Gosselies en van Alstom in het Franse Belfort.

Het Europees Parlement buigt zich deze week ook over de situatie van de rechtsstaat in Polen en over de aanstaande migratietop van New York