Start » Binnenland » SP Zaandam: ‘Poelenburg is een ongeslepen diamant’

SP Zaandam: ‘Poelenburg is een ongeslepen diamant’

ZAANDAM – “Een jongen danst in Poelenburg op een politie-auto. Een winkelende man wordt door een andere jongere geslagen. Op YouTube wordt het met trots getoond, door een andere jongere die het allemaal filmde voor zijn vlog. Bij Pauw tonen ze geen spijt en begrijpen ze niets van alle opwinding van de afgelopen dagen. Dat gedrag is volgens de SP ontoelaatbaar en kan niet onbestraft blijven! Al is het maar omdat de jongeren in kwestie, waaronder een HBO-student en de vlotgebekte vlogger, meer in hun mars hebben dan dit puberale gedrag,” aldus de woordvoerder van de SP in Zaanstad. 

Poelenburg is en haar bewoners zijn een ongeslepen diamant. Ongeslepen vanwege de scherpe randen die afleiden van de kern, de edelsteen. Want Poelenburg is ook een diamant, een groeibriljant, met betrokken buurtbewoners van diverse afkomst die samen bouwen aan hun wijk. Geef ze kans om te worden wat ze kunnen zijn, een fantastische diamant!, gaat de SP verder.

Burgemeester en wijkwethouder 

De SP ziet een kans weggelegd voor de burgemeester en de wijkwethouder om de rol op zich te nemen waardoor de jongeren weer in pas gaan lopen en niet meer aan de ‘lange arm van Erdogan’ wat 2 jaar geleden in Poelenburg ook al het geval was. Toen was het zelfs levensgevaarlijk om in Poelenburg een anti-erdogan standpunt in te nemen.

Nu gaat er meer politie-inzet komen. Dat kan nu ook niet anders. Maar het was beter geweest als er stevig jongerenwerk, een jongerencentrum en voldoende straathoekwerk was geweest. Want de politie structureel inschakelen om de orde te handhaven is het laatste redmiddel en werkt vaak escalerend. Met meer voorzieningen en professionals had dit voorkomen kunnen worden. Straathoekwerkers kunnen dankzij hun vertrouwen onder jongeren en bewoners ook de ogen en oren in de wijk zijn, bijvoorbeeld om radicalisering vroeg op te merken.