Start » Buitenland » Britse minister van Handel: “Britse ondernemers zijn lui en dik”

Britse minister van Handel: “Britse ondernemers zijn lui en dik”

Liam Fox, de Britse minister van Handel en een prominente stem in het pro-Brexit-kamp, heeft zaterdag voor een polemiek gezorgd. Hij beschuldigde de Britse bedrijfsleiders ervan, “lui en dik” te zijn, en liever te gaan golfen dan welvaart te creëren. Downing Street distantieerde zich van zijn uitspraken. Volgens een bron bij premier Theresa May sprak Fox “in eigen naam”.

De minister van Handel deed zijn uitspraken eerder deze week op een meeting van de Conservatieven. De krant The Times pakte er zaterdag mee uit. Volgens Fox is het Verenigd Koninkrijk niet langer de vrijhandelsnatie die het ooit geweest is. “We zijn te lui geworden. Teren teveel op de successen van de vorige generaties”, klonk het.

De Britse bedrijfsleiders die volgens Fox zouden kunnen bijdragen tot de nationale welvaart, wordt verweten “te hebben gekozen om dit niet te doen. Want dat kost teveel tijd, of het verhindert hen om vrijdagnamiddag te gaan golfen”.

Groot-Brittannië moet na de Brexit-stemming gaan onderhandelen met zijn internationale partners over toekomstige handelsakkoorden. Maar die gesprekken zijn volgens Fox tijdverlies, “als er geen exporteurs meer zijn om die markten te vullen”. “We moeten van cultuur veranderen. Mensen moeten stoppen met de export als een opportuniteit te zien, maar het als hun plicht beschouwen”.

De minister van Handel haalde ook onrechtstreeks uit naar zijn collega Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Fox moet het Verenigd Koninkrijk de wereld vanuit commercieel perspectief bekijken, en niet alleen vanuit diplomatiek oogpunt.