Start » Buitenland » Amerika en Rusland gaan gezamelijk ten strijde tegen ISIS.

Amerika en Rusland gaan gezamelijk ten strijde tegen ISIS.

De VS en Rusland zijn in Genève overeengekomen om gecoördineerde aanvallen uit te voeren in Syrië, als de afgesproken wapenstilstand standhoudt. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd na de aankondiging van het nieuwe Russisch-Amerikaanse plan dat het conflict in Syrië moet beëindigen.

“We zullen een overeenkomst bereiken over aanvallen op de terroristen door de Russische en Amerikaanse luchtmacht. We zijn het eens over de gebieden waar we zullen samenwerken”, zo verklaarde Lavrov in Genève.

De gesprekken over de Russisch-Amerikaanse militaire samenwerking zullen pas van start gaan wanneer de ook in Genève afgesproken wapenstilstand zeven dagen standhoudt. Die wapenstilstand moet in de nacht van zondag op maandag in werking treden.

Het Russisch-Amerikaanse plan moet er daarnaast ook voor zorgen dat de humanitaire hulp tot bij de mensen in nood geraakt. Volgens Kerry is het plan mogelijk een “keerpunt”, als het door alle partijen nageleefd wordt.