Start » Buitenland » 40 jaar na zijn dood is Mao nog steeds een god in China

40 jaar na zijn dood is Mao nog steeds een god in China

Met duizenden tegelijk staan de Mao-aanhangers opgesteld voor het mausoleum waar het lichaam van Mao Zedong ligt opgebaard. Een hulde brengen aan een man die 40 jaar geleden is overleden en waarvan op de dag van vandaag meer en meer gruwelijkheden naar buiten komen. De staatsmedia van China besteed opvallend weinig aandacht aan de sterfdag van Mao.

“Ik voelde me alsof de hele wereld instortte ‘toen hij stierf, zei een vrouw. Veel Chinezen vereren Mao als de schepper van ‘New China’, maar zijn erfenis wordt overschaduwd door het mislukte beleid van de ‘Grote Sprong Voorwaarts’,  tientallen miljoenen Chinezen vonden de dood onder zijn bewind, werkkampen, strafkampen, in een orgie van geweld in de culturele revolutie heeft Mao zijn naam voor eeuwig gevestigd op de lijst van massamoordenaars.

Het Chinese persbureau Xinhua schrijft: “Veertig jaar na zijn dood heeft het land dat hij probeerde te vormen nog steeds te maken met de nasleep van zijn handelen, dramatische veranderingen hebben diepe littekens nagelaten maar Mao blijft een invloedrijke figuur.

De oudere Chinezen verafgoden Mao, of zoals een oudere mijnwerker verteld tegen Xinhua: “toen ik nog jong was hoefden de deuren niet op slot, was een artsbezoek gratis, corrutie werd keihard bestraft en hadden wij genoeg te eten, maar nu staat alles in het teken van geld, veel geld en sterven mensen van de honger omdat ze geen geld hebben om eten te kopen.