Start » Buitenland » Uitspraak Europese Hof einde voor online afbeeldingen

Uitspraak Europese Hof einde voor online afbeeldingen

De uitspraak van het Europese hof in de zaak van Geenstijl die foto’s van een blote Britt Dekker doorlinkte op Geenstijl moest de shockblog bakzeil halen. De rechter besloot dat Geenstijl niet had mogen linken naar de uitgelekte foto’s die door Dekker zelf online waren gezet. Het hof vond dit inbreuk maken op het auteurrecht. 

Dat deze uitspraak vergaande gevolgen kan hebben voor een website als google-images lijkt wel duidelijk. Ook daar staan miljoenen foto’s en afbeeldingen die de zoekmachinegigant in de loop der jaren bijelkaar heeft gesnuffeld en via google-images laat wijzen naar de bron van de afbeelding/foto. Ook Google heeft een winstoogmerk en is dus sinds vandaag illegaal bezig..

Google zelf wilde nog niet ingaan op het vonnis, zij willen zich eerst beraden over wat dit voor gevolgen voor de zoekmachinegigant kan hebben. Of Geenstijl nog in hoger beroep gaat is ook niet duidelijk. Op de website zelf wijst Geenstijl met de beschuldigende vinger naar een ‘noodleidend blootblaadje’.