Start » Buitenland » Controversieel Spaans stierenfeest afgeschaft

Controversieel Spaans stierenfeest afgeschaft

Op dinsdag 13 september zou gewoonlijk een stier op middeleeuwse wijze met lansen gedood worden tijdens de lokale festiviteiten van Tordesillas, maar dit jaar gaat Toro de la Vega niet door.

Vorig jaar protesteerden in Madrid meer dan 100.000 mensen tegen Toro de la Vega. Het evenement staat jarenlang onder discussie bij de publieke opinie. In mei besloot de regering van de deelstaat Castillië en León dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier dankzij de nationale en internationale druk. Ook geeft ze aan dat Toro de la Vega niet meer past bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving.

Europese subsidies
Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Ook Toro de la Peña valt onder deze subsidieregeling, net als het stierenvechten.

Jarenlange Campagne
Sinds 2007 heeft de Nederlandse organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) samen met onder meer Spaanse organisaties samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit evenement. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan van Toro de la Vega bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland is er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.

In september 2015 reisde Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega:

Dit jaar zal Toro de la Vega vervangen worden door een stierenren waarbij de stier niet verwond mag worden of gedood wordt. Wel dicteert de wet van de deelstaat Castilië en León dat de stier alsnog binnen 24 uur na het evenement wordt gedood.