Start » Economie » Regionale omroep NH moet sterk bezuiningen, gedwongen ontslagen niet uitgesloten

Regionale omroep NH moet sterk bezuiningen, gedwongen ontslagen niet uitgesloten

De regionale omroep NH moet 1,7 miljoen euro bezuinigen. Hierdoor verdwijnen 21 banen. Dat heeft directeur Paul van Gessel zojuist bekend gemaakt tijdens een plenaire bijeenkomst met al het personeel van het mediabedrijf.

Bezuinigingen gevolg mislukken samenwerking

Bezuinigen was onvermijdelijk omdat staatssecretaris Sander Dekker eerder besloot tot het korten van de subsidie van de 13 regionale omroepen die ons land telt. Doordat de regionale omroepen er niet in zijn geslaagd samen te komen in één landelijke koepelorganisatie (de Regionale Publieke Omroep of RPO) zijn de redactionele gevolgen van die bezuinigingen nu erger.

Eind vorige week werd het mislukken van de RPO bekend nadat acht regionale omroepen, grotendeels buiten de Randstad, na twee jaar voorbereiding ter elfder ure afhaakten. NH is hierover zeer teleurgesteld. Van Gessel: “NH en AT5 werken in eigen huis al een paar jaar samen in één mediabedrijf. De efficiency-voordelen zijn zo groot dat ik ervan overtuigd ben dat dit de route was om de bezuinigingen voor de sector op te vangen zonder de content al te zwaar te raken.”

NH opnieuw getroffen

Voor NH betekent dit de tweede forse ingreep in korte tijd. Vier jaar geleden moest het bedrijf ook al 2 miljoen euro subsidie inleveren. “Zeer wrang, omdat we juist nu fors moeten investeren in de regionale journalistiek en in online-innovatie,” aldus Van Gessel.

Volgens hem blijft het streven dat het publiek zo weinig mogelijk van de ingreep merkt. Zo verdwijnen er bij het management 3 van de 7 banen. Ook wordt er veel bezuinigd op techniek en overhead. De redactie zal met 7 banen zo een 10% inkrimpen. Er komt een vrijwillige vertrekregeling. Gedwongen ontslagen zullen echter onvermijdelijk zijn.