Start » Buitenland » Politie Tjechie: eerst geld dan pas misdaadcijfers

Politie Tjechie: eerst geld dan pas misdaadcijfers

Bijna 1 miljoen euro moet een Tsjechische journalist betalen wil hij de criminaliteitsstatistieken krijgen waarnaar hij gevraagd heeft. De politieleiding in Praag schreef aan radioredacteur Jan Cibulka: “De totale arbeid om de gevraagde gegevens over 1.543.485 strafbare feiten uit te zoeken en bijeen te brengen, vergt 6.173.940 minuten, of 102.899 uur”. Als een uur werk iets meer dan 9 euro kost, geeft dat ongeveer 956.100 euro.

De journalist kan binnen de 60 dagen betalen of de vraag laten vallen. Cibulka had concrete cijfers over alle strafbare feiten van de voorbije vijf jaar gevraagd om de criminaliteit in kaart te brengen, meldde de rechtse radiozender CRo woensdag. De zender verwees naar Engeland, Wales en Noord-Ierland, waar de politie al sinds 2011 in kaart gebrachte misdaadgegevens online zet.(Belga)