Start » Sport » Zonder zijn teammaten stelt Froome weinig voor.

Zonder zijn teammaten stelt Froome weinig voor.

Dat bleek wel tijdens de gister verreden bergetappe waar direct na het startsignaal de koers door de rode truileider Quintana en Contator op zijn kop werd gezet. Zelfs zo erg dat als de jury niet de hand over het hart had gestreken op Froome na de hele Skyploeg naar huis had kunnen afreizen.

Strikt genomen zou de jury die renners dus uit koers moeten zetten, maar de jury toonde clementie en gunt alle renners een vervolg in de Vuelta. Bij een strikte hantering van de regels was er nu geen Nederlander meer actief geweest.

Nadat hij eerder al een ritzege in de Giro op zak stak, was Gianluca Brambilla zondag ook succesvol in de Vuelta. De Italiaan van Etixx-Quick Step maakte deel uit van een vroege vlucht en versloeg uiteindelijk Nairo Quintana in een sprint met twee.

“Het was een zotte etappe, met zotte renners”, refereerde de Italiaan aan de spectaculaire vijftiende etappe. Een groep van veertien renners, met daarbij Brambilla en ook Quintana en Alberto Contador, trok al in de eerste kilometers ten aanval en zou uiteindelijk strijden om de zege. “Ik heb in het begin voor de opening gezorgd”, aldus Brambilla. “Het was heel knap om de rode trui (Quintana) zo in de aanval te zien. Op het einde zag ik dat Contador minder was, dus nestelde ik mij in het wiel van Quintana. Ik kon aanklampen en het afmaken.”

De 29-jarige Italiaan stond ook met klassementsambities aan de start van de Vuelta, maar die zag hij in rook opgaan. “Het klassement heb ik onderweg verspeeld”, klinkt het. “Maar ik heb de knop zo snel mogelijk omgedraaid en ben vol voor een ritzege gegaan. Dat is gelukt, maar het is hier nog zeker niet gedaan. Dit is een bijzonder zware Vuelta”, besloot Brambilla.

Froome en zijn hele Sky-ploeg zaten te slapen toen Quintana en Contador al vroeg in de etappe gas gaven. Het gat van zeventien seconden leek bepaald niet onoverkomelijk, maar Froome moest het zonder zijn vazallen stellen en zeventien tellen werden drie minuten.