Start » Sport » Gesink op de weg terug na prachtige zege Vuelta

Gesink op de weg terug na prachtige zege Vuelta

Robert Gesink heeft zijn felbegeerde etappezege in de Ronde van Spanje beet. De wielrenner van LottoNL-Jumbo hield zaterdag stand als vroege vluchter. “Ik ben helemaal terug”, klonk het dolgelukkig na afloop van de koninginnenrit.

Dinsdag was het in de tiende etappe al bijna raak voor Gesink, maar toen werd de Nederlander in de slotmeters voorbijgesneld door Nairo Quintana. “Het was hard toen Quintana mij achterliet op de klim naar Lagos de Covadonga, maar ik heb een nieuwe kans gegrepen en dit keer lukte het wel”, aldus Gesink, die uiteindelijk de sterkste was van een maar liefst 41-koppige vlucht. “Het was een grote groep met veel goeie renners. Ik was dus niet zeker van mijn stuk. Maar ik ben de hele etappe blijven vechten. Op het einde had ik krampen. Ik moest op de trappers blijven lopen, maar kon gelukkig standhouden.”

Voor Gesink is het zijn eerste zege van het seizoen. “Ik beleef een zwaar seizoen, maar nu ben ik weer helemaal terug. In de finale bleef ik vechten en gaf ik alles. Mijn benen waren zo verkrampt dat ik niet meer kon zitten. Het was genoeg. Ik ben echt blij. Dit is ook mijn eerste overwinning in een grote ronde.”

In 2009 stond het toen amper 23-jarige talent Robert Gesink voor het eerst aan het vertrek van de Tour de France. Een val waarbij hij zijn pols brak verpestte het debuut, al liet de Varssevelder zien over wilskracht te beschikken door met het gebroken gewricht de etappe uit te rijden. Na een uitstekende Vuelta stond Gesink een jaar later weer aan het vertrek van La Grande Boucle. Dit keer haalde hij Parijs en dat deed hij zeer sterk als vijfde. Met drie toptienklasseringen ligt de Vuelta a España de klimmer vooralsnog iets beter. De Nederlander werd al eens zevende en twee keer zesde.