Start » Politiek » Rutte haalt uit naar Erdogan, ‘bemoei je niet met ons land’

Rutte haalt uit naar Erdogan, ‘bemoei je niet met ons land’

Nederland tolereert geen Turkse bemoeienis bij binnenlandse aangelegenheden. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan,meldt RTL Nieuws. 

Rutte beschrijft op Facebook hoe het gesprek ging: “Natuurlijk wekken de ontwikkelingen in Turkije – soms heftige – gevoelens op. Maar het is niet normaal dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland. Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet”.

Minister President Rutte schrijft in een persoonlijk bericht op Facebook:

” Ik heb zojuist gebeld met de Turkse president Erdogan. Ik heb hem nogmaals gezegd dat Nederland de militaire couppoging om de democratische instellingen in Turkije met geweld omver te werpen veroordeelt. Een gebeurtenis die een enorme schok door Turkije zond. Er zijn meer dan 200 mensen omgekomen en het parlement is gebombardeerd.

Het Turkse volk is de straat opgegaan om de coup te verijdelen en de democratie te verdedigen. Turkije heeft nu een kans om democratie en rechtsstaat hier sterker uit te laten komen. Daarom is het van belang dat de nasleep van de coup op een fatsoenlijke manier wordt geregeld waarbij wij een introductie van de doodstraf zouden afwijzen.

Erdogan en ik zijn het erover eens dat Turkije voor Nederland, de Europese Unie en de NAVO een belangrijke partner is en blijft. Met de instabiliteit in veel landen om Europa heen als keiharde realiteit, blijft samenwerking altijd nodig. In dat verband reist minister Koenders maandag ook naar Turkije voor gesprekken.

Niet alleen met Turkije, maar ook met andere landen in de regio is samenwerking van belang. Niet alleen in het beheersen van de migratie, maar ook in de strijd tegen terrorisme. We houden ons aan de afspraken en we verwachten dat Turkije dat ook doet.Dat betekent niet dat we onze waarden laten varen, integendeel. Natuurlijk wekken de ontwikkelingen in Turkije – soms heftige – gevoelens op. Maar het is niet normaal dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland. Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn

dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet. – MinPres.”