Start » Columns » Column Ben van Althuis – Seks, drugs en Rock & Roll

Column Ben van Althuis – Seks, drugs en Rock & Roll

“’t Is weer voorbij die mooie zomer”, kreunt Gerard Cox melancholiek door de speakers van mijn radio. Waar heeft ie het over, denk ik. Mooie zomer? Al weken wacht ik op een golf stralend weer, maar het enige wat straalt is de regen. Iedere avond wacht ik voor de tv op de overdreven modieus geklede weermannetjes en vrouwtjes in de hoop dat ze de verlossende woorden zullen spreken. Dat doen ze meestal ook wel, maar het komt nooit uit. “Het weer is nu wisselvallig (zeikregen dus…) maar in het weekeinde wordt het mooi,” roepen ze nu al weken. Maar er gebeurt niets. Als daar een meteorologische studie voor nodig is kun je beter fietsenmaker worden. Ik hoor je denken: zuurpruim. Is waar! Maar het zou toch leuk zijn als ze, behalve mooie animaties, ook daadwerkelijk af en toe een zonnetje zouden kunnen laten schijnen. Gewoon ’s morgens even aanzetten en ’s avonds weer uit. Maar goed, de zomer is nog niet voorbij. Al heb ik mijn pen – oftewel toetsenbord – maar weer opgepakt.

Overigens is het niet alleen het weer dat slecht presteert. Ook Neerlands sportieve prestaties blijven tot op heden achter bij wat we allemaal hoopten. En waar we, als ik de reacties van de analytici mag geloven, ook allemaal op mochten rekenen. Allereerst het voetbal. Natuurlijk, we hadden ons er al bij neergelegd dat het nationale elftal het onder Danny Blind niet helderder was gaan zien. Zal wel aan de naam liggen. Maar het was wel drie weken nagelbijten. Het EK ging aan onze neus voorbij. Toen de tour. Het begon geweldig. Mollema en Dumoulin bleken de weermannetjes die de zon wel konden laten schijnen. Heerlijk onderuit in m’n achtertuin lag ik ieder middag te genieten van de inspanning van deze twee wielerkanjers. Totdat het weer begon te regenen. Mollema smakte op het asfalt en verloor z’n podiumplaats, en ook Dumoulin crashte, brak z’n pols en stapte af. “Rain and Tears,” jankte Demis Roussos uit m’n radio.

Seks, drugs en Rock & Roll is het meest gevleugelde kenmerk uit de wereld van pop-artiesten. Maar waarschijnlijk ook behoorlijk besmettelijk want in de sport lijkt deze kreet langzamerhand ook de lading te dekken. 450.000 Condooms, gratis verspreid onder de Olympische sporters in Rio. Dat betekent 45 stuks per sporter, oftewel gereedschap voor twee en een halve beurt per dag. Goed voor de conditie? Ach.., inzichten veranderen. En drugs? Vraag dat maar aan de Russen. Die weten er alles van. En dat vind ik nou zo leuk aan Russen. Ze doen precies waar ze zin in hebben. Lappen iedere afspraak aan hun laars en gaan er vanuit dat de rest van de wereld toch gek is. Poetin verstrekt waarschijnlijk zonder blozen iedere sporter z’n dope en piest daarna persoonlijk alle testbuisjes vol. Ze komen er mee weg.

Rock & Roll blijft over. Heupwiegende doelpuntenmakers bij de cornervlag, swingende turners, boxers en judoka’s, een op de golven dansende gouden Dorian van Rijsselberghe (volgens mij kan dat nooit zonder een flinke slok op) en een enorme tering herrie op de tribunes. Als dat geen Rock & Roll is. En dan hebben we het nog niet over het thuishonk van onze olympiërs: het Holland Heineken huis. De popsterren wisselen elkaar daar af terwijl het bier er rijkelijk vloeit. Vooral de nationale bobo’s en andere ‘officials’ kunnen hem daar goed raken. Ik moet opnieuw lachen als ik terugdenk aan Erica Terpstra die in 2010, na zo’n feestje, met dubbele tong bij Edwin Evers achter de microfoon zat. Of Wim van Heumen, de succesvolle hockeybondscoach, die ooit twee van zijn bezopen sterspelers ’s nachts het hotel binnensmokkelde nadat deze met steentjes tegen zijn raam lallend kenbaar hadden gemaakt dat ze d’r niet in konden. Mooi toch… Maar dit soort Rock & Roll geldt blijkbaar niet voor Yuri van Gelder. Die is door de Chef de Mission naar huis gestuurd nadat hij, na een nachtje Rock & Roll, met een paar glazen teveel, zijn bed opzocht. Toegegeven. Niet erg handig van Yuri en het zal misschien niet allemaal het gesponsorde Heineken zijn geweest. Maar wel behoorlijk hypocriet en overdreven zwaar gestraft.

En de zomer in Medemblik? Die was wisselend wat mij betreft. Vier armetierige zomermarkten en één gezellige lappendag. Een wat karige resultaat van de inspanning om meer toeristen naar ons middeleeuwse stadje te trekken. Klinkt leuk ‘thema markten’ maar het blijft een beetje presteren tussen de schuifdeuren. Jammer, want ook de spaarzame leuke kraampjes kwamen zo nauwelijks tot hun recht. Maar de kermis was goed en het oldtimerfestival was als vanouds: super goed! Kom op gemeente. Even wakker worden. Verleg eens een paar prioriteiten. Met geleuter alleen kom je er niet. Zo verliest Medemblik zijn toeristisch waarde. Of openen gemeentebestuurders zelf een bakkerijmuseumpje in hun achtertuin? In onze achtertuin hebben we op de laatste dag van juli de verjaardag van mijn vrouw gevierd. Gezellig. Met familie, vrienden en buren. En wat denk je… Geen druppel regen.

Ben van Althuis

www.benvanalthuis.nl