Start » Binnenland » Justitie » Overvaller drogisterijen Den Haag krijgt 5 jaar celstraf

Overvaller drogisterijen Den Haag krijgt 5 jaar celstraf

De 50-jarige man die rond eind maart 2015 in Den Haag 3 drogisterijen heeft overvallen, krijgt een celstraf van 5 jaar. Ook moet hij schadevergoeding betalen aan een aantal slachtoffers.

Briefje op de toonbank

Bij een van deze winkelovervallen werd door de een briefje op de toonbank gelegd met hierop de tekst ‘stop het briefgeld in een papieren tas’ en ‘doe het geld in de zak, ik wil je niet bang maken, ik wil geen wapen gebruiken en zo, dus werk mee’. Bij de 2 andere winkelovervallen werd aan de betreffende kassamedewerkster een mes getoond, waarbij hij in woord en gebaar duidelijk maakte dat het om een overval ging en dat hij geld wilde. Uiteindelijk was de buit enkele honderden euro’s.

Niet willen meewerken aan onderzoek door psychiater

De man heeft niet willen meewerken aan onderzoek door de psychiater, de psycholoog en de reclassering. Het is zeer onwaarschijnlijk dat hij zal meewerken aan begeleiding en behandeling voor zijn verslavingsproblematiek. Daarom heeft de rechtbank ervan afgezien hem een gedeelte van de straf in voorwaardelijke vorm op te leggen.

De rechtbank is van oordeel dat alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur recht doet aan de ernst van de gepleegde feiten. De houding en de verklaringen van de man – onder andere bij de politie – is zorgelijk, maar vormt geen aanleiding om hem een disproportioneel hogere gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank heeft voor de duur van de straf gekeken naar het strafblad en naar de straffen die in vergelijkbare gevallen worden opgelegd.