Start » Automotive » Nergens worden zoveel auto’s gestolen als in Amsterdam

Nergens worden zoveel auto’s gestolen als in Amsterdam

Iedereen die weleens met de auto door de binnenstad van Amsterdam rijdt, weet dat dat een behoorlijke opgave kan zijn. Het is druk, chaotisch en vaak onoverzichtelijk. Om over parkeren nog maar niet te spreken. En heb je je auto eenmaal in een parkeervak gezet, dan betekent het nog niet dat die daar veilig staat. Amsterdam is namelijk koploper wat betreft autodiefstallen, zo blijkt uit het verslag Statistiek Voertuigdiefstal 2015 van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en cijfers van het CBS. Directeur Hans de Kok van SAV sprak hierover bij BNR Nieuwsradio.

Rotterdam op nummer twee
Regio Rotterdam scoort ook hoog op de ladder van personenautodiefstallen. De Maasstad was in 2015, mede door de doorgaans verhoogde aantrekkingskracht van de wereldhaven op autodieven, alleen al goed voor 913 geregistreerde diefstallen. Inclusief Capelle aan den IJssel, Schiedam, Vlaardingen en Spijkenisse en Dordrecht komt ‘Groot-Rotterdam’ uit op 1.658 stuks. Ruim minder dan de 2.091 diefstallen in ‘Groot-Amsterdam’.

Andere diefstalsteden
In Den Haag (3), Eindhoven (4) en Utrecht (5) staat je auto ook niet altijd veilig. Bij elkaar opgeteld verdwenen daar vorig jaar 3.334 personenauto’s. Dat is maar liefst 28% van het totaal aan gestolen auto’s in Nederland. Ook in de provincie Limburg worden aardig wat auto’s gestolen: Venlo, Maastricht, Heerlen, Geleen en Weert hebben allemaal een plekje in de top 20.

Duitse merken zijn populair bij dieven
Niet alleen steden hebben een hoger risico op jatwerk, ook bepaalde merken zijn geliefd bij autodieven. Vooral Duitsers zijn populair: de hele top 5 bestaat uit Duitse automerken. Volkswagenrijders – met name die van Golfjes en Polo’s – lopen het grootste gevaar. In 2015 verdwenen er 3.028 personenauto’s met een Volkswagenlogo. De top 5 wordt verder aangevuld door BMW, Audi, Opel en Mercedes.

Diefstalrisico het hoogst bij Audi A5
De Volkswagen Golf wordt verreweg het meest gepikt: jaarlijks worden er zo’n 1.150 stuks ongevraagd meegenomen. Toch heb je met deze auto niet het allerhoogste risico op diefstal. Van de Golf rijdt er een groot aantal rond in Nederland, dus is er ook meer aanbod voor dieven. Het diefstalrisico is ‘slechts’ 0,5%. Daarmee komt de Golf met grote afstand op de tweede plaats op de ranglijst. Op één staat de Audi A5, met een diefstalrisico van 1,2%. We vroegen aan Frans Zuiderhoek, woordvoerder van de politie, waarom juist deze auto’s veel worden gestolen: “Deze auto’s worden veel vaker verkocht dan een Rolls-Royce,” stelt Frans. “Maar diefstal heeft natuurlijk het meest te maken met of een auto goed beveiligd is. Er is geen eensluidend antwoord te geven op de vraag ‘waarom’.”

67% gestolen Astra’s teruggevonden
Heb je de pech dat jouw auto wordt gestolen, dan betekent dat (gelukkig) niet dat je hem nooit meer terugziet. Veel gestolen auto’s worden namelijk weer teruggevonden. Van de gejatte VW Golf-auto’s komt een kwart weer boven water. Van de BMW 5-serie wordt 32% weer teruggevonden en van de Audi A3 zelfs 41%. Wil je toch een Duitser rijden en zo min mogelijk risico lopen? Kies dan voor een Opel Astra. Het diefstalrisico is daarbij maar 0,06%. Mocht jouw Astra op een zeker moment tóch worden meegenomen, dan wordt de auto in 67% van de gevallen ook weer teruggevonden. Al met al werd een derde van de auto’s teruggevonden. Dat is aanmerkelijk minder dan twintig jaar geleden. Toen gingen twee van de drie gestolen auto’s terug naar de rechtmatige eigenaar.

Seintje van de camera
Geef je auto wel altijd als gestolen op. “Vanaf het moment dat een auto als gestolen is opgegeven, ontvangen wij een seintje als die langs een camera rijdt,” vertelt Frans. Hoe de auto wordt teruggevonden en of een eigenaar er dan nog iets aan heeft, verschilt heel erg. “Soms staat een auto gewoon om de hoek en de andere keer vind je een auto uitgebrand terug. Vannacht hadden we nog een achtervolging. Die auto kwam tot stilstand tegen een muur, maar konden we wel terugbrengen naar de eigenaar.”

7% minder autodiefstallen
Wel gaat het de goede kant op. Volgens Stichting AVc zijn er in de eerste helft van dit jaar 7% minder auto’s gestolen. Die daling is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Vooral beveiliging is een stuk beter geworden. Maar veel dieven richten zich nu ook op onderdelen,” zegt Frans. Dat is makkelijker én vaak rendabeler: “Onderdelen leveren vaak meer op, lampen en airbags worden bijvoorbeeld steeds duurder om aan te schaffen. Daarbij zijn losse onderdelen makkelijker om mee te nemen, die kun je bij wijze van spreken inladen in een busje en snel wegrijden.”

De risico’s beperken
Net als auto’s gaan dieven met hun tijd mee. Ze hebben zich omgeschoold van slotenexperts naar hackers. Alles wordt elektronisch bestuurd, en een auto stelen is voor dieven helemaal niet zo moeilijk meer. Een auto voor 100% beveiligen is dan ook een onmogelijke opgave. Wel zijn er gelukkig ook een hoop maatregelen die je kunt treffen om de risico’s zo klein mogelijk te houden. “De beste beveiliging is je auto binnenzetten, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid,” zegt Frans. “Een alarm is natuurlijk goed en een stuurslot met een beugel over het dashboard maakt de auto ook minder aantrekkelijk. Hoe meer het zichtbaar is voor dieven dat de auto beveiligd is, hoe sneller ze voor een ‘makkelijker doelwit’ zullen gaan.” Een beetje zichtbaar beveiligen kan dus zeker geen kwaad, helemaal niet als je auto in de jat-top 5 voorkomt. Bovendien dek je jezelf in door te kiezen voor een WA + beperkt casco- of allriskverzekering te kiezen als autoverzekering.