Start » Ander nieuws » Man bouwt vliegtuig in zijn achtertuin

Man bouwt vliegtuig in zijn achtertuin

Wim Benschop (75) uit Rijsenhout werkt al veertien jaar aan zijn eigen vliegtuig, dat hij in Amerika als bouwpakket kocht. Eind dit jaar hoopt Wim zijn eerste vlucht te maken.

Sinds vorige week helpt ook vriend mee, om er wat vaart achter te zetten. Vandaag is een bijzondere dag in het bouwproces: het vliegtuig gaat naar een boerderij van een vriend, waar de vleugels er aan worden gezet. “De eerste roll-out”, straalt Wim. “Een bijzonder moment!,” zegt Wim tegen de verslaggever van NH.

Veiligheid
Wim heeft zich aan veel regels te houden en volgt de instructies op van de fabrikant. Voor hij de lucht in gaat, wordt zijn vliegtuig gecontroleerd en krijgt hij een ‘Bewijs voor Luchtwaardigheid’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport. “Veilig is het zeker. Je moet er zelf in vliegen”, aldus Wim.

Eerste vlucht
“Mijn eerste vlucht wordt een fantastische belevenis”, vertelt de luchtvaartgek, die in zijn vrije tijd veel in kleine vliegtuigen vliegt. “In mijn eigengebouwde toestel de lucht in gaan, dat is een jongensdroom. Ik denk dat ik twee of drie dagen met een grijns op mijn gezicht loop.”