Start » Binnenland » Justitie » Politie Enschede arresteert collega omdat hij Marokkaans is

Politie Enschede arresteert collega omdat hij Marokkaans is

Een Amsterdamse politieman is in mei in Enschede gearresteerd. Zijn collega’s bij een politiebureau in die stad geloofden niet dat hij bij de politie werkt. Deze week deed de Amsterdammer, die vorig jaar nog bekroond werd als ‘modelagent’, aangifte tegen hen.

Dat meldt het NRC op basis van interne documenten en een gesprek met de Marokkaans-Nederlandse Anis Raiss (29).

Raiss werd aangehouden op het politiebureau in Enschede, nadat hij zich daar had voorgesteld als agent. Hij kreeg vervolgens van zijn collega’s te horen “dat hij er helemaal niet uitziet als agent”. Een brigadier die er bij werd geroepen geloofde hem ook niet en weigerde het uit te zoeken.

Aangifte
Raiss begeleidde die dag zijn broertje naar het Enschedese politiebureau omdat deze aangifte wilde doen. Toen Raiss zich daar bekendmaakte als agent, geloofden de twee dienstdoende agentes hem niet. Hij kon zich niet legitimeren en vroeg of ze zijn naam wilden checken in het interne systeem van de politie. Dit werd geweigerd, aldus de Amsterdammer.

Hardhandige arrestatie
Als Raiss’ broertje uiteindelijk een afspraak heeft gemaakt om de aangifte te doen waarvoor ze waren gekomen, loopt Raiss naar buiten waar hij vervolgens hardhandig wordt gearresteerd door een inspecteur van de politie. Het gaat zelfs zover dat hij een nacht in de cel moet doorbrengen in Deventer. Pas de volgende ochtend wordt eindelijk ontdekt dat Raiss ten onrechte vastzit.

Etnisch profileren
Volgens Raiss is dit alles gebeurd vanwege zijn Marokkaanse afkomst. Hij noemt het etnisch profileren in de reconstructie van de krant. “Ze zagen alleen een Marokkaan. Wanneer ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd.”

De Nationale politie heeft in een verklaring aan het NRC laten weten dat de politieleiding de kwestie zeer serieus neemt. “Na dit incident is een onderzoek gestart naar alle aspecten van deze zaak.  Dit onderzoek is nog in volle gang en tot dit is afgerond, trekt de politieleiding nog geen conclusies. Om deze reden gaan we nu niet inhoudelijk op het verhaal van deze collega in.” (Bron: NH)