Start » Sport » ICF schorst 5 Russische kanovaarders O.S Rio

ICF schorst 5 Russische kanovaarders O.S Rio

Vijf Russische kanovaarders mogen van de Internationale Kanofederatie (ICF) komende maand niet deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus) omdat hun namen opduiken in het vorige week maandag gepubliceerde McLaren-rapport over een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland. Dat maakte de ICF dinsdag bekend.

Het gaat om Yelena Aniushina (K2 500m), Natalia Podolskaia (K1 200m), Alexander Dyachenko (K2 200m), Andrey Kraitor (C1 200m) en Alexey Korovashkov (C2 1000m). Van de 26 kanovaarders en kajakkers die bij naam genoemd worden in het McLaren-rapport zijn er nu elf gestraft. De vijftien anderen zijn niet actief op het hoogste niveau.
“We zijn bedroefd dat ook onze sport getroffen werd door dit schandaal”, vertelde Simon Toulson, secretaris-generaal van de ICF. “We hebben snel maatregelen genomen tegen alle betrokken sporters.”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besliste zondag dat Russische sporters in Rio mogen aantreden als ze aan strikte voorwaarden voldoen. Het is aan de internationale federaties om die criteria toe te passen. Maandag besliste de Internationale Zwemfederatie (FINA) al zeven Russische zwemmers, onder wie Yulia Efimova, uit te sluiten van de Spelen. Eerder schorste de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) de Russische Atletiekfederatie (ARAF). Eerder op dinsdag raakte bekend dat drie Russische roeiers van de Internationale Roeifederatie FISA niet naar Rio mogen