Start » Sport » Rusland kruipt in slachtofferrol dopingaffaire Spelen

Rusland kruipt in slachtofferrol dopingaffaire Spelen

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko heeft de Internationale Atletiekfederatie IAAF in een brief gevraagd om dopingvrije Russische atleten toch te laten deelnemen aan de Olympische Spelen van komende maand in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus). Dat maakte het Russische nieuwsagentschap TASS maandag bekend.

Mutko vroeg IAAF-voorzitter Sebastian Coe om atleten zoals Yelena Isinbayeva, Sergei Shubenkov en Maria Kuchina toch startrecht te geven in Brazilië. Vorig week donderdag oordeelde het Internationaal Sporttribunaal TAS dat de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de IAAF conform het IAAF-reglement en het olympisch charter is. Die schorsing kwam er in november na een rapport van het WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Het TAS verwierp daarbij het beroep dat 68 Russische atleten hadden ingediend tegen hun collectieve schorsing.

“Als een voormalig atleet vraag ik om de dopingvrije Russische atleten te beschermen en hen de mogelijkheid te geven om in Rio aan de Spelen deel te nemen”, schreef Mutko in de brief. “Naar mijn mening is het niet correct dat na het dopingschandaal alle atleten een schorsing hebben gekregen.”

Ook Putin heeft zich ondertussen in de discussie geworpen door te vermoeden dat een westers complot om Rusland helemaal te boycotten aan het naar buiten komen van alle dopingbeschuldigingen ten grondslag ligt aan alle beschuldigingen. Putin blijft erbij dat tijdens de O.S. van Sotsi geen Russische atleten op doping zijn betrapt en dat er ook geen fraude is gepleegd. ,,Alles rust op 1 groot complot tegen de Russische atleten,” zegt Putin tijdens een interview met Russia Today.