Start » Buitenland » Referendum Italië mogelijke doodsteek voor EU.

Referendum Italië mogelijke doodsteek voor EU.

In Oktober gaan de Italianen naar de stembus om zich uitspreken over de vraag of de Italiaanse premier Matteo Renzi grondwettelijke en politieke  hervormingen door te voeren om zo het land weer in het gareel te krijgen. Het referendum is een raadgevend referendum maar wel 1 waar Renzi zijn toekomst als premier van het land aan heeft gehangen. 

Stelle Beppe Grillo, de populistische leider van de MoVimento 5 beweging zit in het referendum het moment om aan de macht te komen en bij de laatste peilingen staat zijn partij dan ook op voorsprong. Bij de laatste verkiezingen in Italië won zijn partij direct een kwart van de zetels.

Grillo wil dat Europa zich veel minder met Italië gaat bemoeien en wil een Itaxit. Ee groot deel van Italianen wil ook niet langer meer binnen de EU verblijven gezien de slechte staat van de Italiaanse economie en de enorme schulden die de Italiaanse overheid heeft opgebouwd, maar ook de crisis binnen het Italiaanse bankwezen waar diverse grote banken dreigen om te vallen door de enorme hoeveelheden slechte leningen.

Deze Italiaanse banken mogen hun handen niet meer ophouden bij de overheid maar moeten sinds 1 januari van dit jaar zelf de broek omhoog houden en eerst bij de aandeelhouders en obligatiehouders geld gaan wegtrekken. Jeroen Dijsselbloem heeft dit weekend nogmaals laten weten dat de deur voor staatssteun aan de Italiaanse banken dicht zit en dicht blijft zitten.

De meeste Italianen zien de Euro als de grote boosdoener en willen daar vanaf en hier speelt Grillo op in door te roepen dat Italië zo snel mogelijk de Eurozone moet verlaten en weer terug moet gaan naar de Lire.  Mocht Italië besluiten om uit de EU. te stappen dan stopt de ECB direct met het opkoopprogramma van Italiaanse obligaties waardoor Italië vanaf dat moment niets meer bij de ECB kan lenen waardoor het land een faillissement rest, ook omdat Italië al niet meer bij de overige banken geld kan lenen.