Start » Sport » IOC beslist binnen een week over ban Rusland

IOC beslist binnen een week over ban Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal “binnen de zeven dagen” een beslissing nemen over de deelname van Rusland aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). Dat meldt IOC-woordvoerder Emmanuelle Moreau woensdag, twee dagen na de publicatie van het McLaren-rapport over een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland.

In Rusland heeft president Vladimir Poetin nog geen beslissing genomen over het lot van minister van Sport Vitaly Mutko. Daarvoor is meer informatie nodig van het Wereldantidopingagentschap (WADA), zo klinkt het. “Vooralsnog heeft de president nog niets beslist”, aldus woordvoerder Dmitry Peskov. “U weet dat beslissingen over ministers door de president genomen worden. Als er informatie is over Mutko, dan wacht Moskou daarop.”

Maandag publiceerde het WADA het rapport van een onafhankelijke commissie, met aan het hoofd de Canadees Richard McLaren. Daaruit blijkt dat Russische atleten van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het Russische ministerie van Sport stuurde de manipulatie van dopingtesten, met de actieve medewerking van de geheime dienst FSB en de dopinglaboratoria van Moskou en Sotsji.

Het WADA vroeg maandag om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een “drastische mentaliteitswijziging” heeft plaatsgevonden. Het IOC wou dinsdag nog niet meteen een beslissing nemen over een mogelijke uitsluiting. Eerst zullen de juridische mogelijkheden onderzocht worden. Verder wacht men de uitspraak van donderdag van het Internationaal Sporttribunaal af.

68 Russische atleten vochten de schorsing van de Russische atletiekfederatie door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) aan bij het TAS.