Start » Binnenland » COA stuurt jongens met knuffels weg, ‘geen interesse’

COA stuurt jongens met knuffels weg, ‘geen interesse’

Twee 10-jarige jongens zijn weggestuurd bij het asielzoekerscentrum op Crailo toen ze er speelgoed voor de kinderen in het kamp wilden afleveren. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weigerde de gift uit angst voor ruzies onder de kinderen in het azc.

Saben Voorvaart was met zijn vriendje Mick van der Hoeven naar het asielzoekerscentrum gegaan met een zak vol knuffels. In eerste instantie werden de twee hartelijk ontvangen door de bewaker van het kamp, maar verder kwamen ze niet. Het COA stuurde ze terug naar huis, met knuffels en al.

De jongens snappen er niets van. Saben had juist verwacht dat de knuffels met open armen zouden worden ontvangen. In plaats daarvan staat zijn kamertje nu vol met het pluchen speelgoed. “Ik vind het niet echt leuk. Ik wilde de knuffels liever aan de zielige kinderen geven”, vertelt hij beteuterd aan NH.

Lastig
Het COA geeft aan het een lastige situatie te vinden. “Als er negen kindjes staan en maar twee krijgen een mooie knuffel en de andere zeven krijgen niets, dan is dat vervelend”, verklaart Angela Fine de reactie van het COA.

Maar het COA had niet door dat er meer dan genoeg knuffels waren voor alle kindjes. “Natuurlijk hadden we een andere keuze willen maken. Wij leren ook elke dag. Als alternatief hadden we de jongens gewoon binnen moeten laten en even met de kinderen moeten laten spelen. Ook hadden we de kinderen allemaal een knuffel uit kunnen laten kiezen.”

De jongens zijn uitgenodigd om alsnog knuffels uit te komen delen. Of Saben ze dan allemaal weer meeneemt, is nog maar de vraag, want hij wil er zelf ook een paar houden.