Start » Buitenland » Enorm begrotingstekort Australië zorgt voor lagere rating

Enorm begrotingstekort Australië zorgt voor lagere rating

Standard & Poor’s heeft als eerste grote kredietbeoordeler de vooruitzichten voor Australië verlaagd van “stabiel” naar “negatief”. Dat schrijft nieuwszender ABC op zijn website. S&P doet dat onder meer vanwege het politieke vacuüm in het land na de verkiezingen van zaterdag.

S&P, Moody’s en Fitch hadden eerder al gedreigd om de rating van Australië naar beneden bij te stellen vanwege het uitblijven van een oplossing voor het begrotingstekort in het land.
Australië behoudt bij S&P wel zijn AAA-rating, maar de aanpassing van de vooruitzichten kunnen een voorbode zijn van een aanpassing van de rating als de situatie rond de begroting niet betert.
S&P wees ook op het uitblijven van de definitieve resultaten na de parlementsverkiezingen van 2 juli. “De negatieve perspectieven voor Australië reflecteren onze mening dat het vooruitzicht op verbeteringen in de begrotingssituatie verzwakt is door de uitkomst van de verkiezingen”, aldus S&P.

Na de verkiezing van zaterdag is het nog steeds niet duidelijk of de Coalition van Malcolm Turnbull en Labour van oppositieleider Bill Shorten al of niet een meerderheid in het parlement zullen behalen. “We geloven dat een consolidatie van de begroting daardoor mogelijk nog meer wordt uitgesteld”, aldus S&P