Start » Gezondheid » 18 jaar, zwanger en 15 sigaretten per dag roken.

18 jaar, zwanger en 15 sigaretten per dag roken.

Sharona is 27 weken zwanger en rookt bijna een pakje per dag. “Ik voel me schuldig, maar stoppen kan niet.” Voor dit soort vrouwen richtte staatssecretaris Van Rijn de ‘Taskforce Rookvrije Start’ op.

Ze heeft het geprobeerd. Echt. En het is ook eventjes gelukt: de 18-jarige Sharona heeft twee maanden van haar zwangerschap ‘geen peuk aangeraakt’. Maar nu rookt ze al weer een tijdje. “Ik ben verslaafd”, zegt ze tegen RTLNieuws

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) richtte voor dit soort vrouwen de Taskforce Rookvrije Start op.  Professionals zoals kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen en stoppen-met-roken-coaches werken samen om rokende (aanstaande) ouders te laten stoppen. Ze geven voorlichting en begeleiding.

Sharona kreeg ook hulp van een coach. “Toen ik 14 weken zwanger was, stak ik de zoveelste sigaret op en dacht ik: ik zou moeten stoppen.” Via de gynaecoloog kwam ze bij haar coach terecht. “Dat was heel fijn. Hoewel we elkaar niet in het echt zagen, belde ze me om de twee weken. Toen ik een tijdje niet had gerookt, gaf ze me complimenten. Ze steunde me echt, en dat had ik wel nodig.”

De moeder in spe vond het stoppen ‘erg heftig’. “Ik kreeg er zo veel stress van. Ik trilde veel, lag ’s nachts wakker, was continu onrustig.” Ze kreeg ook weinig steun van de mensen om haar heen. “Iedereen rookt namelijk. Zat ik daar, tegenover mijn vriend aan de keukentafel. Hij was lekker aan het roken, en ik niet.”