Start » Automotive » Samen de schouders onder de Dutch Grand Prix Zandvoort

Samen de schouders onder de Dutch Grand Prix Zandvoort

De politiek, het Circuit Park Zandvoort, de autosportbond (KNAF) en het bedrijfsleven zetten samen de schouders onder de Dutch Grand Prix Zandvoort. Nederland verdient een Grand Prix en Max Verstappen verdient een thuisrace. Zandvoort en de Formule 1 horen bij elkaar. Tussen 1952 en 1985 werden er 30 Grands Prix meetellend voor het Wereld Kampioenschap in Zandvoort verreden en als het aan de initiatiefnemers ligt, is de volgende in 2019 of 2020.

Op de Familie Racedagen driven by Max Verstappen op 4 en 5 juni kwamen ruim 100.000 mensen naar het circuit van Zandvoort om Max in actie te zien en om te genieten van de spanning, de ronkende motoren en de geur van brandend rubber. Dat laat zien hoe zeer de Formule 1 leeft in Nederland en de fantastische prestaties van Max Verstappen helpen daar natuurlijk aan mee.

Circuit Park Zandvoort heeft een bijzonder plekje in de harten van coureurs in de huidige Formule 1. Zo ook de Finse F1-coureur Valtteri Bottas van team Williams Martini Racing die zondag in Montreal een podiumplaats pakte. Hij werd derde. Hij won in 2009 en 2010 de prestigieuze Masters of Formula 3-race op het Circuit van Zandvoort. Hij juicht de komst van de Dutch Grand Prix op het Circuit van Zandvoort toe. Hij zei daarover eerder: “Ik zou absoluut graag terug naar Zandvoort gaan. Hopelijk gaat het gebeuren. Ik vind het een geweldig circuit. Ik houd van de baan, hij is goed”.

Voor mede-eigenaar van Circuit Park Zandvoort, Bernhard van Oranje, is een Grand Prix op ‘zijn’ circuit de ultieme droom. “We gaan daar zeker positief aan meewerken, het zou niet alleen goed voor Zandvoort zijn, maar een enorme uitstraling voor Nederland geven.”

Uit een unaniem aangenomen motie van de gemeenteraad blijkt de Zandvoortse bestuurlijke ambitie: de Formule 1 moet weer terug naar het duinencircuit. Voor wethouder Gerard Kuipers alle aanleiding om tijdens het Max Verstappen weekend kamerleden en bestuurders van Rijk en provincie naar Zandvoort te halen om Max met eigen ogen aan het werk te zien. De volgende stap is een haalbaarheidsstudie, die eind 2016 klaar moet zijn en die moet leiden tot een voorstel aan de Formule 1 organisatie voor een terugkeer naar Zandvoort. Kuipers: “De tijd van dromen is voorbij, het kan echt! Zie bijvoorbeeld wat de Mexicanen hebben gedaan toen hun landgenoot Sergio Perez op de F1 grid kwam: vorig jaar is na 25 jaar de GP van Mexico weer verreden op het circuit van Mexico Stad. Als het Rijk, provincie, gemeente en het Nederlandse bedrijfsleven er samen de schouders onder zetten, dan gieren de F1 motoren binnenkort weer op Circuit Park Zandvoort.”

Inmiddels heeft kamerlid Rudmer Heerema Kamervragen gesteld over terugkeer van de Grand Prix Formule 1 naar Nederland. De antwoorden van verantwoordelijk minister Edith Schippers van Sport worden eind juni verwacht.