Start » Buitenland » Onthoofding is voor Belgische rechter geen reden om jihadist op te sluiten

Onthoofding is voor Belgische rechter geen reden om jihadist op te sluiten

BELGIË – Een voormalige Belgische jihadist die aan de zijde van ISIS in Syrië heeft gevochten en bekende een Syrische soldaat eigenhandig te hebben onthoofd is door een rechter in België vrijgelaten. 

De man Lliass Khayari(25) was eerder veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar wegens terroristische activiteiten en deelname aan een terroristische beweging, kwam in 2013 terug naar zijn woonplaats Brussel toen hij door de politie werd aangehouden. Tijdens het verhoor bekende Khayari dat hij een Syrische soldaat zou hebben onthoofd: ““Het was een vijand van Allah, dat is waarom ik sneed zijn hoofd eraf,” zei Khayari. 

Ondanks het advies van het Openbaar Ministerie om Khayari in hechtenis te houden omdat hij een bedreiging zou vormen voor de openbare orde besloot de rechter Khayari vrij te laten tot het hoger beroep is afgerond.

Schotwond

Khayari zou in het najaar van 2012 naar Syrië zijn afgereist maar keerde onverwacht na zes maanden al weer terug naar België vanwege een schotwond. Eerder beweerde hij dat hij als vrijwilliger in een ziekenhuis voor de oppositie aan het werk was gegaan. Later paste hij zijn uitspraken aan toen bleek dat hij zeer nauwe banden onderhield met Jean-Louis David, de voormalige voorman van ‘Sharia4Belgium’.