Start » Binnenland » Het succesverhaal van Appie el Massaoudi (27) uit de Schilderswijk

Het succesverhaal van Appie el Massaoudi (27) uit de Schilderswijk

Het zijn de jongens waar veel mensen met een boog omheen lopen. Gedoemd om van het rechte pad te raken. Maar deze jongens staan iedere ochtend gedisciplineerd om 7 uur klaar om de Haagse markt op te bouwen en schoon te maken. Keiharde werkers die zo nu en dan ook nog eens een dief in de kladden grijpen. Het is het succesverhaal van Appie el Massaoudi (27) uit de Schilderswijk, die met een blik straatjongens en een positieve instelling een succesvol bedrijf opbouwde.

Het was het voorjaar van 2014. De gemeente Den Haag zocht een nieuwe ondernemer om de markt schoon te vegen. Appie verzamelde met een paar jongens al langer het groente- en fruitafval. Hij schreef zich in. “Ze hadden eerst geen vertrouwen in me, want ik kwam van de straat. We hebben het toen twee weken gratis gedaan om het contract af te dwingen.”

Ze wisten de gemeente te overtuigen. Van de ene op de andere dag was Appie verantwoordelijk voor de schoonmaak van de grootste markt van Nederland. “Ik had natuurlijk niet genoeg personeel. Toen hoorde ik dat ISIS aan het ronselen was in de Schilderswijk. Ik dacht: wat hun kenne, dat kenne wij ook.”

Liever een bezem dan een kalasjnikov

Zo ronselde Appie een stuk of tien probleemjongeren voor zijn bedrijf Ap’s Recycling. Jongens die anders waarschijnlijk in de criminaliteit terecht waren gekomen. “Ze kunnen veel beter een bezem vasthouden dan een kalasjnikov, toch? Ik geef ze aandacht en waardering, ik laat ze ergens bijhoren. Inmiddels komen nieuwe jongens vanzelf aanwaaien.”

Voor de werknemers van Appie gelden duidelijke regels. Ze moeten op tijd komen, hard werken en hun problemen thuis laten. “Waar je in gelooft, boeit me niet. Het gaat mij ook niks aan. Je mag van mij bidden, maar je gaat niet je collega’s meeslepen naar lezingen en zo.”

Appie wil dat zijn bedrijf een tussenstop is voor de jongens. “Ik probeer ze wat dingen bij te brengen, zodat ze de volgende stap kunnen maken. Ik wil bijvoorbeeld dat ze niet meer geloven in racisme. Natuurlijk komt het voor. Maar als je er in gelooft, ga je ook steeds bevestiging zoeken. Dan geef je altijd de ander de schuld en kruip je in de slachtofferrol. Ik vertel ze juist: laat je niet tegenhouden, maar ga ervoor!”

Lovende woorden van Rutte

Dat deed hij zelf ook als 11-jarig ventje. Hij vroeg de marktkooplui keer op keer of ze werk voor hem hadden. Van een groenteman kreeg hij op een gegeven moment zelfs geld om van het gezeur af te zijn. “Je kon me weggooien, ik was zo teleurgesteld. De volgende dag ging ik gewoon weer bij hem langs. Toen mocht ik mandarijnen gaan uitzoeken.”

De markt werd de plaats waar Appie opgroeide, al was dat tegen de zin van zijn ouders. “Zij wilden dat ik bij de belastingdienst ging werken. Met een koffertje naar je werk, dat was voor die generatie van immigranten dé baan. Maar ik wilde naar de markt, vieze handen krijgen. Dat is me wel aardig gelukt.”

In november was Appie te gast op het congres van de VVD. Premier Mark Rutte sprak lovende woorden over hem. “Dat is onvergetelijk. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik zal nooit meer een misstap maken, want dat kan tegen hem gebruikt worden. Dat kan ik hem niet aandoen. Hij heeft mij belangrijk gemaakt, nu moet ik dat ook waarmaken.” Het is precies de manier waarop zijn jongens tegen hem aankijken.