Start » Binnenland » Bakkie doen op het AZC Heerhugowaard

Bakkie doen op het AZC Heerhugowaard

Heerhugowaard – Inwoners van Heerhugowaard konden dinsdag gluren bij de buren. Het AZC Heerhugowaard organiseerde voor het eerst een ‘burenbakkie’ waarbij omwonenden op de koffie konden komen bij de asielzoekers.

De opkomst is nog niet denderend, maar een klein succes is het wel. Na het inschenken van de koffie komt het gesprek tussen de asielzoekers en de andere buurtbewoners al snel op gang. Organisator Jaap Marchal is dan ook blij. ”We hopen dat er meer begrip komt. Er wordt in Nederland nog veel te negatief over asielzoekers gedacht. Terwijl het meestal ontzettend aardige, lieve mensen zijn,” zegt Marchal tegen NH.

Jet en Sanne uit Heerhugowaard zijn ook van de partij. Tegenover de twee zit Ali. Hij vertelt over hoe hij naar Nederland is gekomen en welke ontberingen hij daarbij heeft moeten doorstaan.  ”Ik fiets hier eigenlijk elke dag langs”, vertelt Jet. “Maar wie deze mensen zijn en wat voor verhaal ze hebben, weten we niet. We willen graag mensen leren kennen.”

Ook hun gesprekspartner Ali is blij dat de buurt eens op de koffie komt. ”We wonen hier wel, maar praten nooit met de mensen uit de buurt. Dat missen we erg. Het is goed dat we elkaar op deze manier beter leren kennen.”

Het burenbakkie wordt elke laatste dinsdag van de maand in het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard ingepland tussen 14.00 en 16.00 uur. Aanmelden kan via infoheerhugowaard@coa.nl.