Start » Wetenschap » Mogelijk ondergrondse oceaan op maan Pluto

Mogelijk ondergrondse oceaan op maan Pluto

Wetenschap De grootste maan van Pluto, Charon, heeft mogelijk ooit een ondergrondse oceaan gekend, zo deelde het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA vrijdag (plaatselijke tijd) mee op basis van foto’s van de sonde New Horizons.

De op 14 juli vanop 78.700 kilometer genomen foto’s tonen een landschap vol van lange scheuren, kraters, dalen, ravijnen, die tektonisch van aard lijken te zijn. Zo is er een canyon te zien van minstens 1.800 kilometer lang en soms 7,5 kilometer diep. Ter vergelijking: de Grand Canyon in Colorado is 446 kilometer lang en heeft een maximale diepte van 1,6 kilometer.
Het kan best dat Charon vroeger een vloeibare oceaan onder z’n oppervlak had, die op een gegeven moment bevroor en uitzette. Daardoor zette ook de voornamelijk uit waterijs bestaande bevroren korst uit, wat scheuren veroorzaakte.

De kern van de maan was vroeger warmer dan nu, zowel door verval van radioactieve elementen als door restwarmte van het ontstaan van het hemellichaam uit de oertijd van het zonnestelsel. Die warmte zorgde ervoor dat water in de mantel, gelegen onder de korst, vloeibaar was en een oceaan vormde. Toen de kern afkoelde bevroor de oceaan en ontstond de uitzetting.

Andere, dichter tot de zon staande manen van ons zonnestelsel hebben nog steeds een vloeibare oceaan onder het oppervlak. De manen Europa, Ganymedes en Enceladus zijn de beste kandidaten voor het herbergen van microbiologisch leven.