Start » Wetenschap » Europese satelliet door Rusland de ruimte ingeschoten

Europese satelliet door Rusland de ruimte ingeschoten

Wetenschap – De bevoegde Russische autoriteiten hebben maandag groen licht gegeven voor de lancering van een Rockot-draagraket met een Europese aardobservatiesatelliet, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA getwitterd.

De Rockot van de Russische raketbouwer Kroenitsjev moet om 18.57 uur Belgische tijd van op de noordelijke Russische ruimtehaven Plessetsk opstijgen. De nuttige lading bestaat uit de Sentinel-3A aardobservatiesatelliet van ESA en de Europese Unie.

De Sentinels maken deel uit van het ambitieuze Europese aardobservatieprogramma Copernicus. De twee Sentinel-3 kunstmanen moeten systematisch metingen verrichten van de oceanen, het land, het ijs en de atmosfeer van onze planeet om grootschalige globale dynamieken te kunnen bekijken en begrijpen.

De Sentinel-3B moet in 2017 de ruimte ingaan.

De twee Sentinel-3 satellieten zijn door een consortium van zowat honderd bedrijven gebouwd, onder leiding van het Franse Thales Alenia Space.