Start » Wetenschap » Verdere uitbreiding nationale Bull supercomputer in 2016

Verdere uitbreiding nationale Bull supercomputer in 2016

Binnenland – SURFsara breidt in de tweede helft van 2016 de capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uit. Het contract met leverancier Atos is in december getekend. De modellen waarmee onderzoekers werken, worden steeds complexer en de datasets groter, waardoor zij meer rekencapaciteit nodig hebben.

De Bull supercomputer van SURFsara wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstituten en in beperkte maar toenemende mate door het bedrijfsleven. Cartesius wordt onder andere ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie.

Prof. dr. ir. Anwar Osseyran, algemeen directeur SURFsara: “Bij de aanschaf van het systeem heeft SURFsara gekozen voor een on-demand strategie. Zo kunnen wij kosteneffectief rekenkracht aanbieden die is toegesneden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers, en kunnen zij steeds gebruik maken van de allerlaatste technologie.”

Technologie
Cartesius wordt uitgerust met de nieuwe sequana-technologie van Bull. Daarnaast zal de supercomputer de laatste Intel-processors (Broadwell) krijgen, en EDR InfiniBand. De snelheid van de computer wordt hiermee uitgebreid met 260 Tflops/s tot in totaal 1,8 Pflops/s. Het voordeel van dit nieuwe type nodes is dat het systeem hiermee toekomstbestendig is en kan worden uitgebreid met de laatste technologie op het gebied van processors, accelerators en interconnect.

Roel Kusters, Head of Big Data & Security bij Atos in Benelux & The Nordics, is trots op de samenwerking met SURFsara: “SURFsara heeft veel vertrouwen in onze technologie en in de samenwerking met Atos. Dit project is onderdeel van ons exascale programma, waarmee we voor 2020 een nieuwe generatie supercomputers ontwikkelen. Qua rekenkracht moeten deze supercomputers de exaflop barrière (meer dan een triljoen operaties per seconde) doorbreken en tegelijkertijd veel minder elektriciteit verbruiken.”

Bull is het merk voor technologische producten en software van Atos.
De nationale supercomputer Cartesius wordt mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.