Start » Buitenland » Noors rapport toont aan dat Turkije goedkope ISIS-olie koopt

Noors rapport toont aan dat Turkije goedkope ISIS-olie koopt

Syrië – Een door Noorwegen gedaan onderzoek wijst nogmaals uit dat Turkije ISIS-olie koopt tegen een schijntje van de normale prijs. De Noorse krant Klassekampen zegt de resultaten van het onderzoek in handen te hebben gekregen . 

Het rapport opgesteld door Rystad Energy, een onafhankelijk olie- en gasadviesbureau laat geen onduidelijkheden hierover bestaan. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Grote hoeveelheden olie werden gesmokkeld over de grens naar Turkije vanaf IS-gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak,” schrijft Klassekampen. “De olie wordt door tankwagens via smokkelroutes richting Turkije gestuurd waar het wordt verkocht tegen een prijs van $ 25 tot $ 45 per vat. ” Begin december gaf de Russische minister van Buitenlandse Zaken ook al aan dat Turkije grootafnemer van ISIS-olie is en dat er 3 belangrijke olie-smokkelroutes vanuit Syrië naar Turkije lopen.

Ankara heeft de beschuldigingen ontkend. Erdogan zegt dat niemand het recht heeft om Turkije te beschuldigen van het kopen van olie uit Islamitische Staat. Erdogan zelfs beweerd dat hij zal aftreden als dergelijke beschuldigingen worden bewezen als ze waar zijn. Ook Amerika gelooft niet dat Turkije ISIS-olie koopt. 

Foto:© Hamid Khatib / Reuters