Start » Economie » Heineken gaat bier in Ivoorkust brouwen

Heineken gaat bier in Ivoorkust brouwen

Heineken boort een nieuwe markt aan in Afrika. De Nederlandse brouwer verwacht vanaf begin 2017 bier te produceren in een nieuwe brouwerij in Ivoorkust, waarvan het voor de helft eigenaar is. De eerste steen wordt vrijdag gelegd.

Heineken stapt voor 51 procent in Brassivoire. Dat is een gezamenlijke onderneming met CFAO, een op Afrika gerichte handelsmaatschappij die de overige 49 procent van de aandelen bezit. De twee partijen investeren samen omgerekend 150 miljoen euro in de brouwerij.

Met een geplande jaarproductie van 1,6 miljoen hectoliter levert Brassivoire naar verwachting zevenhonderd directe arbeidsplaatsen op. Nog eens 40.000 Ivorianen zullen hun baan indirect te danken hebben aan de aanwezigheid van de bierbrouwerij, zo menen de partners.

Brassivoire kijkt daarnaast naar de mogelijkheden om grondstoffen in te kopen bij boeren in Ivoorkust zelf. Dat past binnen de ambitie van Heineken om in 2020 minimaal 60 procent van alle landbouwproducten die het nodig heeft om in Afrika bier te produceren, lokaal in te kopen.

Heineken en het aan de beurs in Parijs genoteerde CFAO zijn geen vreemden voor elkaar. De twee bedrijven werken als twintig jaar jaar samen in Congo-Brazzaville.

Heineken wordt geleid door de Belgische CEO Jean-François van Boxmeer. Nog drie andere leden van het tienkoppige management zijn Belg.

Belga