Start » Ander nieuws » Medische faculteiten willen stop op doneren lichamen

Medische faculteiten willen stop op doneren lichamen

Foto: Nikolay Pschennikov

Foto: Nikolay Pschennikov

Wetenschap(ANP) – Zes van de acht medische faculteiten nemen geen aanmeldingen meer aan van mensen die hun lichaam na hun dood willen doneren aan de wetenschap. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang langs de academische ziekenhuizen. De twee overige medische faculteiten accepteren alleen nog aanmeldingen van mensen die niet te oud zijn en in de buurt van het ziekenhuis wonen.

Het willen doneren van het lichaam is relatief populair in Nederland. Volgens de krant staan nu rond de 20.000 mensen ingeschreven als lichaamsdonor, 4000 meer dan drie jaar geleden. Per jaar zijn voor onderzoek en onderwijs ongeveer 750 lichamen nodig.

Dat steeds meer mensen zich aanmelden als lichaamsdonor, komt volgens cultureel antropoloog Sophie Bolt doordat ons land in snel tempo is ontkerkelijkt. Ook publicaties in de pers en monumenten voor lichaamsdonoren spelen een rol, zegt zij in de krant.