Start » Buitenland » Vluchtelingencrisis Calais is Europees probleem

Vluchtelingencrisis Calais is Europees probleem

Frankrijk – Groot-Brittannië en Frankrijk roepen de andere Europese landen op mee te helpen om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

In een opiniestuk in de Britse krant Sunday Telegraph zeggen de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen, Theresa May en Bernard Cazeneuve, dat de vluchtelingenstroom in Calais geen probleem is van de twee landen alleen. “Andere Europese landen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen”, luidt het. Beide politici hebben het over een “globale migratiecrisis”.

In Calais in Noord-Frankrijk komt de wanhoop van veel vluchtelingen pijnlijk tot uiting: nachten na elkaar proberen honderden migranten via de Kanaaltunnel de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, waarbij men zelfs zijn eigen leven op het spel zet. Frankrijk en Groot-Brittannië kondigden al extra maatregelen aan, zoals een betere omheining, meer camera’s en de inzet van private veiligheidsagenten. Maar beide landen roepen nu de hulp in van de rest van de EU.

“Dit is geen kwestie van twee landen alleen. Het is een prioriteit op zowel Europees als internationaal niveau. Velen die hier in Calais stranden, hebben al een weg afgelegd door Italië, Griekenland of andere landen. Daarom roepen we de andere lidstaten op, en de hele EU, om dit probleem aan de wortel aan te pakken”.